0 jakoa

Jaa
Twiittaa

0 jakoa

Jaa FacebookissaJaa
Jaa TwitterissäTwiittaa

Totuus Elokuvasta · Saamelaisten kohtaama rasismi · 4.10.2017

Näin Suomi 100 -juhlavuonna hehkutellaan siellä sun täällä kuinka helvetin hieno maa tämä Suomi on. Kuitenkin yksi asia tuppaa unohtumaan, nimittäin Suomessa elävä alkuperäiskansa jota myös saamelaisiksi kutsutaan. Onneksi ruotsalaisilla on parempi muisti ja kiinnostusta myös tehdä elokuvataidetta saamelaisista. Tämän kertaisen elokuvan nimi on Saamelaisveri ja Raulin vieraana on Tatu Torikka, jonka suonissa virtaa saamelaisverta. Mikäli haluat välttyä juonipaljastuksilta, voit lukea alta Raulin spoilerivapaan arvion:

Elle Marja ei haluaisi olla saamelainen, vaan ihan tavallinen ruotsalainen tyttö. Taustansa takia hän kokee koulussa syrjintää ja pilkkaamista niin ”tavallisten” poikien kuin opettajankin osalta. Lopulta perimän paino muuttuu liian raskaaksi ja anonyymista vapaudesta haaveileva Elle Marja karkaa pohjoisilta kotiseuduiltaan etelä-Ruotsiin etsimään ruotsalaista unelmaelämää, mutta kohtaakin elämän karut realiteetit.

Saamelaisveri on kaunis ja koskettava draama erilaisuudesta, oman identiteetin etsimisestä ja tarpeesta tulla hyväksytyksi. Vaikka elokuva on käsikirjoitettu, ohjattu ja kuvattu todella taidokkaasti, nousee näidenkin yläpuolelle pääosaa esittävä Lene Cecilia Sparrok, joka on ilmiömäinen elokuvadebyytissään. Koin elokuvan paitsi vahvana elokuvallisena elämyksenä, myös tärkeänä ja ajankohtaisena kommentaarina eriarvoisuutta käsitteleviin kysymyksiin. Todella upea suoritus ja mahdollisesti tähän mennessä paras vuonna 2017 näkemäni elokuva.

Tämä ohjelma sisältää juonipaljastuksia, sillä tämä on Totuus elokuvasta!