0 jakoa

Jaa
Twiittaa

0 jakoa

Jaa FacebookissaJaa
Jaa TwitterissäTwiittaa

Totuus Elokuvasta · Teit meistä kauniin · 14.9.2016

Ainoastaan seniilit ikäihmiset eivät ole kuulleet Apulannasta, sen verran merkittävä osa suomalaista populaarikulttuuria orkesteri on. Nyt Apulannan entinen basisti, Tuukka Temonen, on ohjannut bändin alkuajoista kertovan elokuvan. Rauli kävi katsomassa leffan ja mukaansa hän raahasi Madcraft -post-punkbändin Tom Nuorivaaran. Mikäli haluat välttyä juonipaljastuksilta, voit lukea Raulin spoilerivapaan arvion elokuvasta:

Vuonna 1991 Heinolassa rytisee ja paukkuu, kun Toni ja Antti päättävät perustaa bändin. Pian treenikämpällä nähdään myös Sipe ja amerikkalainen vaihto-oppilas Mandy, ja näin on kasassa Apulanta. Matka rock-tähteyteen on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa: 90-luvun alun laman varjossa kasvavat nuoret kokevat kasvukipuja ja ideologisia yhteentörmäyksiä sekä punnitsevat intohimojaan ja uskomuksiaan samalla kun koko Suomi räpiköi talouskuopassa.

Teit meistä kauniin on selvästi ohjaajansa rakkauslapsi, niin hyvässä kuin pahassakin. Elokuvan tarina on mielenkiintoinen paitsi kertoessaan Apulannan synnystä myös kuvauksena 90-luvun alun Suomesta. Vuosien 1991-1993 vaiheisiin keskittyvä elokuva pursuaa yksityiskohtia Apulannan jäsenistä ja heidän taustoistaan, mutta tämä tuntuu myös rikkovan kokonaisuutta runsaudellaan. Olisiko jotain voinut jättää pois tai vaihtoehtoisesti käyttää enemmän aikaa asioiden kertomiseen? Parhaimmillaan Teit meistä kauniin sai silmiini kihoamaan riemunkyyneleitä, mutta kokonaisuutena se on harmillisen epätasainen teos. Se kuitenkin onnistuu vangitsemaan upeasti palan suomalaisen populaarikulttuurin historiaa vajaaseen kahteen tuntiin liikkuvaa kuvaa. Uskomattominta elokuvassa on sen nuoret näyttelijät, joista etenkin Tonia ja Tuukkaa näyttelevät Tatu Sinisalo ja Iiro Panula ovat kuin ilmettyjä esikuviaan. Myös Sipenä nähtävä Teppo Manner on yksi kotimaisen uudenpolven näyttelijöiden ykkösnimiä.

Vaikka kerronnallisesti Teit meistä kauniin onkin hieman epätasainen, se on äärettömän mielenkiintoinen ja tärkeä elokuva. Ja mikä parasta, siitä jää aivan helvetin hyvä mieli! Käykää katsomassa!

VAROITUS! Tämä ohjelma sisältää juonipaljastuksia, sillä tämä on Totuus elokuvasta!